Sista dagen på 2013!

Det hör ju till att man ska sammanfatta året som gått så här sista dagen på året. Normalt brukar jag bläddra genom min blogg  på nyårsafton, men det har jag inte gjort i år.
Däremot så har jag letat igen min lista som jag skrev i slutet av 2012. Det är ingen lista som jag har publicerat här, utan den finns gömd på hemligt ställe. På listan hade jag skrivit 10 önskningar och mål för mitt kommande år. Det här med nyårslöften tycker jag känns lite uttjatat och omodernt så förra året började jag helt enkelt skriva ner mål inför det kommande året.
 
Det är häftigt att se hur många av mina önskningar och mål som har uppfyllts.
 
Det absolut bästa med 2013 är förstås att jag äntligen har fått en egen lägenhet  efter att ha bott inneboende i 1½ år. Jag älskar verkligen mitt hem och är så tacksam för min lägenhet.
 
Men även fler mål på listan har uppnåtts. För ett år sedan låg jag inne med gipsad fot och jag insåg då hur viktigt det är att ha en frisk, fungerande kropp. Och iår har jag varit fullt frisk hela året, knappt varit förkyld faktiskt, dessutom är min fot nästan helt återställd (dock inte samma rörlighet som tidigare)
 
Det är några önskningar på min lista som inte uppnåddes i år, men som tur är kommer det ett nytt år snart då jag kommer fortsätta att kämpa för att nå mina uppsatta mål. Och självklart kommer det några nya önskningar och mål på listan...
 
Att Mitt 2013 har varit så mycket bättre än 2012 är det inget snack om. Men jag är helt övertygad om att 2014 kommer bli ännu bättre.... 14 är ju mitt lyckotal dessutom. Ser fram emot det kommande året!
 
Nu har det blivit dags för mig att hoppa i nyårsblåsan inför kvällen
 
GOTT NYTT ÅR mina vänner!
 

En God Jul

Julen 2013 börjar lida mot sitt slut. Som vanligt så har jag firat i Fränsta med familjen. Tänker inte skriva så mycket utan delar med mig av bilder istället
 
 
        Den årliga syskonbilden                                      Julklapparna vi slogs om i julklappsspelet
  
            Kylskåpsbild julen 2013                                     Carro och Bella redo att ta för sig av julmiddagen
 
  
Efterrättsbordet                                                Bella ger julklappar till gammelmormor
 
 
Tomten (jag) besöker Bella och Gabbe
 
 
 

Citat.

Isabella 7 år: 
" Sofie, Sofie... imorgon när du går på stan kan inte du gå runt med en stor skylt då där det står: -Vill någon bli tillsammans med mig...?"
 
Haha... någon tycker visst att jag borde ha en man i mitt liv...  :)

Tid för en liten uppdatering kanske...

Jag har inte prioriterat bloggandet senaste tiden, så jag känner att det är dags för en uppdatering nu.
 
Det är juletider vilket betyder att det är full fart hos de flesta, även hos mig. Jag fördriver dagarna med att shoppa julklappar, baka julgodis, söka arbete, träna, träffa vänner samt att jag faktiskt har jobbat några dagar på Lindex. Idag har jag fixardag hemma. Packar, städar, tvätta och denna fredagkväll kommer avslutas hemma hos Malin med lite julfika. Mitt liv rullar på kan man säga... Men jag ser fram emot nästa år!
 
Julen firar jag som vanligt hemma i Fränsta och jag ska försöka vara duktig att uppdatera bloggen nu under julhelgen...
 
Trevlig fredag!

Sagolik årstid

Gu' vad jag älskar december, det är någonting magiskt med den här tiden innan jul.
Det senaste dygnet har det dessutom fallit ganska mycket snö här i Skellefteå, vilket gör att hela den magiska stämning förhöjs. Stora, vackra, glittriga snöflingor har gett ett perfekt pudertäcke över hela Skellefteå. Idag valde jag att gå genom "Bonnstan" när jag skulle ta en promenad till stan och det var hur mysigt som helst.
 
Bonnstan- kamrarna byggdes år 1830. Jag bor bara 3 minuter från denna mysiga "kyrkstad" och tar ofta promenader genom området.
 
 Solen försöker leta sig fram genom snömolnen
 
Det är ca. 13 grader kallt vilket gör att snön som faller knastrar så där härligt under skorna när man går. Både igår kväll och även nu ikväll valde jag att gå ut på sena kvällspromenader. Jag tycker det är så himla mysigt att klä på sig massa varma kläder, gå ut i kylan, lyssna på julmusik och spana in i alla fönster. Överallt lyser ljus och ljusslingor, ur skorstenarna kommer rök... Jag kan bara inte sitta inne när det bjuds på en magisk stämning där ute....
 
 
Ikväll när jag gick på min vinterpromenad hittade jag dessutom Skellefteås juligaste villa och trädgård. Den var sagolik, vackra ljusslingor överallt i trädgården och tomtar på bron. Jag ville bara stanna upp och titta på den mysiga trädgården... men det kändes lite fel. Men jag kommer troligtvis gå förbi den villan varje kväll från och med nu. Det är verkligen en sagolik stämning ute just nu och jag älskar det.
 
Efter den kyliga promenaden gick jag hem och kokade varm choklad, tände ljus och rullade in mig i en filt, allt för att behålla den här mysiga och magiska stämningen.... Sa jag att jag älskar december?!
 
 Varm choklad med vispad grädde
 
 

Veckan som gick...

2.a advent idag och veckan är slut.
Jag har gjort en hel del roligheter i veckan.
Jag började veckan med ett besök på Eddahallen med Jessica. Vi simmade, bubblade och snackade framtidsdrömmar. Kan inte få en bättre start på en måndagmorgon. Dessutom fick jag jobba på eftermiddagen, vilket alltid är lika roligt.
 
 I onsdags var jag hemma hos Malin och vi bakade Lussebullar i mängder och lyssnade på julmusik. Hur mysigt som helst.
Bakning pågår
 
I torsdag fick jag besök av min höggravida vän Therese och hennes 1-åriga dotter Elina. Det blev en dag med mycket lek och bus. Galet kul!
Charmtrollet Elina hjälpte mig att städa i mina kökslådor...typ... :)
 
I fredags blev det storstädning, lite julklappsshopping och en lugn hemmakväll ensam i soffan.
Och som ni redan vet så ägnade jag gårdagen till att baka.
 
Idag är det alltså 2.a advent och jag började dagen med att göra något som jag aldrig gjort förrut. Jag var på en adventsgudstjänst i Landskyrkan. Yes, jag och 50 tanter sjöng ikapp till julpsalmerna i kyrkan.
 
Efter det drog jag iväg till Nordanå där det var julmarknad, hur mysigt som helst att gå runt där i kylan och kolla på konstiga hantverk. Jag köpte en påse med "mjukkaka" (det är nästan samma sak som segkaka). Galet gott och jag har redan ätit upp hela påsen faktiskt.
Dagens middag: gröt med skinkmacka på nybakad "mjukkaka".
Ikväll har jag varit och tränat på Friskis. Körde först en timme i gymet för att sedan träna 75 minuter yoga. Ett härligt slut på denna söndag. Nu slappar jag i soffan framför SATC-filmen.
 
Ser fram emot en ny spännande vecka, se vad den har att erbjuda för roliga äventyr.
 
Trevlig kväll!
 
 
 
 
 

Julgodis och lite annat

Som jag skrev tidigare så började jag med julgodistillverkningen igår.
Stod i köket hela dagen förutom att jag tog en långpromenad till en kompis och hämtade lite bakgrejer som jag hade där.
 
Det blev en hel del go´saker igår, men inte bara godis. Bakade även en lingonlimpa och kokade egen senap, perfekt till skinkmackan. Godast blev Nutellafudgen, den kommer jag få göra mer av. Bjuder på recept en annan dag, för nu ska jag springa iväg på julmarknad.
 
Trevlig 2.a advent, mina vänner!
 
Lingonlimpa, senap, lakritskola, knäck, lakritsknäck, nutellafudge och mördegskaka med kola och choklad!
 

Sen var det även det här med julbaket...

Jag kände inte nån större lust att julbaka för några veckor sedan. Så planen var att bara baka lussekatter och det har jag redan hunnit baka i två omgångar senaste veckan. Men nu börjar faktiskt lusten och längtan efter att få julbaka att komma mer och mer.
 
Så igårkväll satt jag och bläddrade bland mina receptböcker. Eftersom jag inte har några planer alls denna helg så tänker jag faktiskt baka julgodis och julkakor. Nu har jag laddat upp med tända ljus och julmusiken strömmar ur högtalarna. Blir en lugn och mysig dag i köket idag. Knäck, kolakakor, lakritskola, lingonlimpa, mazariner, cakeballs, chokladpraliner är några av de go'saker som står med på bakningslistan... får se hur mycket jag hinner.
 
Imorgon är det dags för Julmarknad på Nordanå. Även om jag aldrig köper nått där så måste jag besöka den mysiga markanden, ser fram emot det.
 
Julbaket från 2010
 
Nu: koka knäck!
 
".....christmas time, the best time of the year... la lalaa laa..."

Och jag som inte hade tänkt julpynta...

När jag hade fått i ordning i lägenheten efter flytten sa jag att jag troligtvis inte kommer vilja julpynta mitt hem. Då jag nyss fått i ordning allt kändes det lite onödigt att ta bort delar av inredningen för att få plats med julpyntet.
 
Mina vänner, som tydligen känner mig ganska väl, trodde inte jag skulle klara att inte julynta hemmet... och de fick rätt till slut. Så snart advent närmade sig så plockade jag bort alla rosa, blåa och pastelliga färger från mitt hem. Och istället fick glittriga ljuslyktor, lysande stjärnor och vintriga växter ta plats i lägenheten. En och annan jultomte har också flyttat in. Jag kan helt enkelt inte låta bli att göra jul i mitt hem. Just nu sprider sig doften av alla mina hyacinter här hemma och för mig är det verkligen en doft som jag förknippar med jul
 
 
 
 
 
 

Jag borde kanske söka hjälp för mitt värmeljus-missbruk...

Det är december.
Den här tiden på året brukar jag alltid tända många ljus i mitt hem.
Men i år går det nästan till överdrivt. Jag eldar ljus och värmeljus som en liten galning, det brinner ljus i varje litet hörn i min lägenhet.
Jag tror att jag tar igen allt ljuseldande som jag missade förra julen, då jag inte hade möjlighet att tända ljus i rummet jag hyrde.
 
Jag kliver upp strax innan kl. 7 varje morgon och då är det mörkt ute, så för att göra hemmet lite mysigare börjar jag alltid dagen med att tända några ljuslyktor i vardagsrummet. När jag förflyttar mig till köket för tillredning av frukost så tänds det även några ljus där. Senare under dagen brinner det även ljus på toaletten och i hallen. Förutom alla ljus som brinner inne, så har jag ju förståss några ljuslyktor ute oxå, som brinner, dock bara på kvällarna.
 
Som mest brinner det 15 ljus samtidigt i min lilla lägenhet och när de har brunnit ut tänder jag nya. Jag konsumerar oerhörda mängder med värmeljus! Jag vet att det är ohälsosamt och inte miljövänligt men det är ju så mysigt, jag kan bara inte låta bli. Dessutom får jag ju använda tändstickor flera gånger per dag och mitt beroende av tändsticks-doft känner ni redan till då jag skrev ett blogginlägg om det för ca. två år sedan...
 
Fredag idag, det betyder fredagsmys och många tända ljus i lägenheten. Yeey!
 
 På hyllan i köket brinner just nu tre ljuslyktor
 
 
 

Skorpor till jul

Jag har börjat lite lätt med julbaket. Förra veckan bakade jag bland annat saffransskorpor och chokladskorpor. Det går snabbt att slänga ihop, dom är godare än vad man tror och dessutom tycker jag det är väldigt fint att förvara dem i en glasburk i köket.
Jag använder alltid Leilas recept när jag bakar saffransskorpor
 
Leilas recept på Saffransskorpor från A Piece of Cake
 
100 g smör
1 g saffran
2 ekologiska ägg
1 1/2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1½ dl skalad mandel
      Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.  Blanda de torra ingredienserna med hela mandlar och vänd ner det i bunken. Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader. Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten. Torka saffransskorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
      För att göra chokladskorpor tar jag bort saffran och ta i 2 msk kakao istället, hackar även mörk choklad som jag blandar in i degen.
 

Kantarellsoppa

I perioder äter jag mycket soppa, just nu är jag inne i en sopp-period. Kantarellsoppa med ädelost är en av mina favoriter.
 
Recept Kantarellsoppa
3 dl torkade kantareller
1 schalottelök
½dl mjöl
2 msk smör
1 liter hönsbuljong
1 msk tomatpure
4 msk ädelost
1,5 dl grädde
 
Låt den torkade svampen ligga en stund i vatten. Bryn sen svamp och lök i smör
Tillsätt mjöl och häll i buljong och koka i 10min
Tillsätt tomatpure, ädelost och smaksätt med salt och peppar
Häll i grädden och låt soppa koka en stund.
 Kantarellsoppa med ädelost.

Jag har inga planer på att skicka ett brev till statsministern...

... inte heller till regeringen, arbetsförmedlingen eller Skellefteå kommun. Men om jag skulle göra det så skulle det stå ungefär så här...

 

******************************************************************************

 

Hej

Jag heter Sofie, är 31 år och…

 

… jag älskar att arbeta. Jo, det är sant. Jag älskar att känna att jag gör nytta, jag mår bra av att känna en gemenskap med kollegor, jag uppskattar min lediga tid mycket mer när jag arbetar, jag gillar att betala skatt då jag vet att det är pengar som på nått sätt kommer tillbaka till mig och andra människor i samhället. Dessutom tjänar jag pengar när jag arbetar, pengar som jag gärna gör av med genom shopping och resor i Sverige. Att arbeta innebär väldigt många positiva saker för mig. När jag var 15 år lyckades jag inte få något sommarjobb därför valde jag att starta upp en egen verksamhet så att jag kunde arbeta på sommarloven. Ja, redan då var det viktigt för mig att arbeta. Jag är säker på att jag har ärvt min höga arbetsmoral efter mina föräldrar, då jag alltid har sett dem åka iväg till arbetet utan att någonsin klaga.

 

Dessutom har jag haft turen att vara fullt frisk under hela mitt liv. Jag mår inte psykiskt dåligt på nått sätt och jag är aldrig sjuk, eller där ljög jag, en lättare förkylning kan jag känna av vartannat år ungefär, men det är sällan så allvarligt att jag blir sängliggande. Jag har också haft turen att födas med en fullt fungerande kropp, jag har alla kroppsdelar på plats, jag har inte ont i leder eller rygg och jag behöver inte äta några mediciner inte ens huvudvärkstabletter. Jag känner en enorm tacksamhet över att jag har en frisk och fullt fungerande kropp. Livet blir så himla mycket lättare när en mår bra.

 

Jag har även haft turen att arbeta med fina kollegor och duktiga chefer under mitt liv. De har gett mig positiv feedback, fina referenser och arbetsbetyg som jag gärna visar upp. Deras ord har lett till att nya arbetsgivare vågar ge mig en chans att arbete hos dem. Och som sagt, jag älskar ju att arbeta.

 

För ungefär 1 år sedan tog jag äntligen min examen vid Luleå Tekniska Universitet, en filosofie kandidatexamen med företagsekonomi som huvudämne. Jag är otroligt tacksam att jag har fått möjligheten att under tre år utbilda mig inom ett område som intresserar mig, jag är även väldigt nöjd och stolt över mig själv som faktiskt lyckades genomföra utbildningen med lyckat resultat.

 

Efter min examen hade jag turen att få ett tillfälligt arbete som ekonomiassistent i Stockholm, 80 mil från mitt hem. Då det var ett arbete som jag verkligen ville ha och då jag älskar att arbeta så tvekade jag inte en sekund på att bosätta mig på i annan stad en period. Självklart vill jag helst arbeta här i Skellefteå, men om det inte finns arbete här i stan åt mig, så känner jag att jag inte har något val. Vad gör man inte för att få jobba? Det kändes fantastiskt att få arbeta med det som jag hade valt att utbilda mig inom. Jag trivdes jättebra med arbetsuppgifterna och med kollegorna. Tyvärr var det bara en tillfällig anställning och sedan två månader tillbaka är jag arbetslös.

 

När jag skrev in mig som arbetssökande på arbetsförmedlingen här i Skellefteå var handläggaren mycket positiv till min utbildning, till den lilla erfarenhet jag hade lyckats samla ihop och till mitt engagemang. Hen menade att med min bakgrund och med min inställning kommer jag ha ett arbete inom två månader.

 

Idag har det gått två månader och jag är fortfarande arbetslös. Jag har sökt nästan 100 arbeten över hela Sverige, både arbeten som kräver min utbildning och arbeten som inte kräver någon utbildning alls. Jag har även varit på flera intervjuer under dessa två månader. Då jag inte har några barn eller egen familj som behöver min närhet så ser jag det inte som ett problem att flytta långt, därför väljer jag att söka alla arbeten som verkar passa mig, vart än i Sverige det är.

 

Jag tillhör inte de som påstår att det inte finns några arbeten. Tvärtom! Idag fanns det nästan 600 annonser på Platsbanken där företag söker ekonomiassistenter och redovisningsekonomer. Dessutom finns det 350 annonser där företag söker administrativa assistenter. Det är fler annonser än vad jag hinner gå igenom och skicka iväg ansökningar till. Arbeten inom mitt område finns det gott om. Sen finns det ju alla dessa företag som behöver anställa men som inte annonserar…

 

Den senaste tiden har jag varit på tre anställningsintervjuer för arbeten som ekonomiassistent på företag här i Skellefteå. Efter alla dessa tre intervjuer har det stått mellan mig och en annan person. Jag har fått samma kommentar från alla tre arbetsgivare ”-Sofie, du har rätt utbildning och du har en personlighet och ett engagemang som skulle passa hos oss, vi har fått ett positivt intryck av dig men… du har inte riktigt den erfarenhet som vi önskar och därför får den andra personen tjänsten då hen har större erfarenhet…”

 

Tre intervjuer, tre liknande svar… tre negativa besked för min del.

 

Nu undrar jag: Vad kan JAG; en utbildad, arbetsvillig, fullt frisk människa göra för att få större erfarenhet inom mitt område? Just nu sitter jag hemma i soffan och söker arbete samtidigt som a-kassan betalar ut pengar till mig och det ger mig INTE någon erfarenhet. Det verkar ju vara precis det, erfarenhet, jag behöver för att faktiskt få ett arbete. Vad kan JAG göra för att skaffa mig erfarenhet samtidigt som jag (över)lever på a-kassa? Det kan väl inte vara meningen att jag ska sitta hemma i soffan och vänta eller?

 

Min andra fundering är: vad gör arbetsförmedlingen för personer som mig? Vilken hjälp kan ni erbjuda mig, en utbildad, arbetsvillig, fullt frisk människa som söker arbete aktivt och som blir inbjuden på anställningsintervjuer men som faller på avsaknaden av erfarenhet?

 

Idag tvingas svårt sjuka, skadade, deprimerade och människor med sorg ut i arbete trots att de själva anser att de inte har kraft och ork till att jobba. Varför? Varför tvingar ni inte ut mig i arbete istället? Jag står ju här, fullt frisk och redo att arbeta 100%. Varför sliter ni inte efter mig? Hur kan ni tillåta att människor som mig sitter hemma och lever på bidrag?

 

Jag är övertygad om att det är väldigt många människor som är i min situation, människor som skulle göra ett utmärkt jobb på en arbetsplats bara de får en chans. Jag är övertygad om att om man tillåter människor i min situation att komma ut på en praktikplats, så skulle alla vi bli utskrivna från arbetsförmedlingen väldigt snabbt. Jag är så optimistisk att jag tror att om jag hade fått kommit ut på en praktikplats den 1 oktober, min första arbetslösa dag, så hade jag inte varit inskriven på arbetsförmedlingen idag… Jag tror faktiskt att jag isåfall skulle ha haft en anställning här i Skellefteå idag.

 

Personer som är i min situation skulle inte behöva hjälp med att få en praktikplats, vi är självgående och skulle kunna fixa det på egen hand. Det enda vi behöver är Er tillåtelse att gå ut på praktik, för det är där vi kommer skaffa oss den erfarenhet vi just nu saknar.

 

*********************************************************************

 

Nä, jag tänker inte skicka iväg nått brev, men jag tycker det är fel och himla konstigt att arbetsvilliga människor får sitta hemma i soffan och leva på bidrag, när vi faktikst kan och vill jobba och dra in mer skatt till Sverige...


Adventsmys

Det är 1.a december och första advent.
Lagomt till denna dag föll det snö ute, så här i Skellefteå fick vi faktiskt en vacker vit vintervärld idag.
 
Jag har haft en riktigt rolig helg, en superrolig helg.
I fredags, efter att jag "jobbat" på Friskis tog jag en buss till Bergsbyn. Där var det inflyttningsfest hos en kollega. En trevlig fest där jag fick träffa en massa nya människor. Vid 22-tiden tog vi bussen till stan igen och drog förstås till Verandan där det var Club 27. Som vanligt intog jag dansgolvet och jag dansade som jag aldrig dansat förr. Gå ut på nattklubb med ett gäng människor som man aldrig träffat kan vara hur roligt som helst. Vid kl. 4 på morgonen hittade jag till min säng.
 
Jag behöver ju inte särskilt många timmars sömn, så redan efter kl. 8 nästa morgon var jag uppe igen. Fixade hemma lite, innan jag följde med några kompisar till Solbacken. Lördageftermiddagen tillbringade jag hos vännen Malin där vi planerade julbaket och slappade.
 
Vid 20-tiden var jag hemma och hann somna i soffan några minuter innan jag fick ett mess från en kompis som var på stan. Så vid 23-tiden drog även jag in till stan. Det blev en lugn och trevlig kväll på Calles innan jag gick hem mitt i natten i det mysiga snövädret.
 
Idag har jag adventsmyst hela dagen. Malin och jag drog in på julskyltningen en liten stund på eftermiddagen. Köpte inget, men för mig hör det lixom till att gå runt lite på julskyltningen varje första advent.
 
Nu ikväll har jag laddat upp med glöggmys i min ensamhet.
Bästa tiden på året börjar idag och jag är redo.
 
Glöggmys i min ensamhet
 
 Första ljuset brinner...
 
Hoppas Ni Alla har haft en mysig första advent!
 
💖🎅🌟🎄💖 
 
 

Möbler före och efter...

När jag flyttade in i min lägenhet för två månader sedan, så valde jag att försöka återanvända gamla möbler och inte köpa något nytt. Jag har shoppat mycket på second hand, köpt/fått möbler av kompisar och behållit en hel del från mitt förra boende.
 
Men de möbler som jag älskar absolut mest är de möbler som jag har ärvt från min mormor. Min kökssoffa har ni redan sett. Den köpte min mormor på en auktion på 60-talet, hur gammal den faktiskt är vet vi tyvärr inte.
 
Mitt köksbord kommer från min mormors mors föräldrahem. Vi vet inte exakt hur gammalt det är men mormors mor föddes år 1905 och då hennes föräldrar hade köksmöbeln i deras hem så gissar vi att det är från slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet. Det köksbord som jag just nu sitter vid är alltså över 100 år gammalt och en gång i historien satt min mormors mormor och morfar runt detta bord. Lite häftigt är det ändå. Och trots att det är lite ostabilt så älskar jag denna möbel. I höst tog jag tag i att måla om denna gamla köksmöbel så nu ser den mycket fräschare ut.
 
 
En målad stol och en omålad stol                                              Ett helt omålat köksbord
Nu ser köksmöbeln ut så här
 
Min byrå som står i hallen är även den från min mormors mors föräldrahem, över 100 år gammal. Jag passade även på att måla om den.
 
Före....                                                                 ....och efter
 
Jag är enormt glad och tacksam att dessa tre möbler står i mitt lilla hem just nu.