Helgen som gick...

Efter julafton så åkte jag hem till mamma och pappa i Fränsta. Kom på att jag har ju bilder därifrån också.
Fint vinterlandskap på väg till Fränsta
 
 Getberget 
 
 En dag i Klövsjö 
 
Och mycket mat blev det i helgen 
 

Nu sitter jag på bussen hem till Skellefteå. Skönt att komma hem efter att ha varit borta ett tag.
 

Julen 2014

Jag är tillbaka i Umeå efter att ha varit julledig några dagar.
Julen har varit bra, ätit god mat och umgåtts med familjen. Julafton firade jag hos min storasyster och hennes familj i Sundsvall. Resten av julen var vi i Fränsta. 
Bilder från julen 2014 kommer här.
Lite lek i snön på Julafton 
 
 Obligatoriska fotot vid granen.
 
 Julklappsöppning 
 
 Gabriel blev överlycklig för DVD-spelaren Som han fick av tomten 
 
 Blandade bilder från julafton 
 
 Tre av mina julklappar. Ett hemmagjort armband, ett aktivitetsarmband och ett SNÖ-armband. 
 
Nu är julen Slut och jag ser fram emot Nyårsafton! 

Mazariner och lakritskola

Jag har bakat mer julgodis och kakor än vad planerat.  I helgen gjorde jag lakritskola och Farmors mazariner. Dessutom fick jag min farmors gamla kakburk av min mamma för några månader sedan, så i år kan jag förvara mazarinerna i originalburken.
 
Farmors mazariner i hennes gamla kakburk.
 
Lakritskola 
 
Imorgon kl. 16.30 packar jag ner alla sötsaker i resväskan och tar tåget till Sundsvall.
Längtar.... 
 

Winter wonderland

Nu är det nära, bara tre dagar kvar till julafton.
Och precis lagomt så föll det lite snö här i Skellefteå, för tre dagar sedan fick vi vinter och just nu visar termometern hos mig -11 grader.
Tackvare snön så har julkänslan ökat. Och den här helgen har jag förberett det sista inför julafton.
Jag har handlat julklappar, slagit in dom och bakat julkakor.
Julstämningen ökade något igår kväll, då Lisa kom på den strålande idén att fara iväg och åka skridskor.
Då jag inte äger några, så fick jag låna ett par skridskor, 2 strlkar för stora och av hockeyvarianten, jag som endast har åkt på konståkningsskriskor tidigare.
Men Lisa tvingade på mig hennes hjälm (då hon vägrade att tillbringa även denna lördagnatt på akuten) och jag gled iväg på isen och såg lite grann ut som Bambis kusin, med hjälm.
Efter 5 varv runt skridskorplan hade jag så ont i fötterna att jag gav upp.
 
Efter skridskorturen åkte vi och köpte julskinka. Vi laddade filmen "Nightmare before Christmas" och proppade i oss godis, glögg och skinkmackor.
 
Några timmar senare somnade vi i soffan och vid halv 2 följde jag med Lisa ut till bilen. Det var en kall och stjärnklar natt och det kändes som att det var kvällen före julafton.
 
Julstämningen har verkligen varit på topp den här helgen, hur mysigt som helst.
 
Idag ska jag packa och städa ihop här hemma för ikväll åker jag till Umeå och ska sova där ett par nätter.
 
Hoppas ni alla får en mysig 4.e advent!
 

Arraksbollar

Igår slutade jag redan klockan 13.00. Tog då en buss hem till Skellefteå och shoppade lite julklappar. På kvällen tog jag det bara lugnt, slog in julklappar och bakade lite. Det blev arraksbollar, gott och enkelt att göra.
 
 
Recept arraksbollar
 100 gr smör(rumsvarmt)
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao av god kvalité
4 dl kaksmulor
1 dl havregryn (smula sönder)
Ca 2 msk arrak
Chokladströssel

 Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt vaniljsocker, kakao, kaksmulorna samt havregryn. Blanda allting tills det blir en jämn och smet. Smaka av med arrak. Låt smeten stå kallt, rulla sedan bollar av smeten och rulla dem i chokladströssel


Bjuder på ett recept till

Det var många år sedan jag gjorde dessa gobitar, snickers, så kände att det var dags för det i år.
Det spelar ingen roll hur många sån här bitar man gör, de är så goda att de försvinner snabbare än de flesta andra julgodisar.
 

Snickers
2 burkar jordnötssmör (totalt ca. 600 g)
3 dl sirap
2 dl socker
2 dl kokos
2 tsk vaniljsocker
2 liter cornflakes eller special K
200 g ljus choklad
 
Gö så här: värm upp allt utom cornflakes och chokladen i en kastrull. Smula sönder/ krossa cornflakes och häll i jordnötssmeten. Häll upp smeten i en långpanna med bakplåtspapper och platta ut ordentligt. Smält chokladen och bred den över jordnötsbotten. Låt kakan svalna och skär sedan i bitar.
Supergod!

Bountybollar

Fortsätter med att lägga ut recept.
För första gången testade jag att göra Bountybollar. Mums, farligt gott!
Kommer nog bli en återkommande favorit varje jul.
 
 
Recept Bountybollar
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
 200 g kokosflingor
(200 g ljus choklad till garnering)
 
Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i ca. 8 minuter. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på en bricka. Ställ i frysen ca 60 min.
Smält 200 g ljus choklad över ett vattenbad och doppa de kalla bollarna i. Lägg bollarna på bakplåtspapper och låt chokladen stelna. Förvaras kallt.

Tomtefudge

Här kommer ett till recept. Precis som så många andra så har jag testat att göra skumtomtefudge.
Fudgen blev god men smakar inte juleskum konstigt nog. Det är dock ett enkelt recept och värt att prova.
 
 
 Recept Skumtomtefudge

10 bitar skumgodis

2 dl strösocker

1 dl grädde

50 gram smör

150 g vit choklad

Klipp skumtomtarna i bitar. Blanda ner allt utom den vita chokladen i en kastrull. Låt koka upp så allt smälter ihop. Bryt chokladen och vänd ner i smeten och rör till du får en jämn blank smet. Häll upp i smord form och låt svalna, gärna över natten i kylskåpet. Skär sedan upp fudgen i bitar och förvara svalt

 

"... att alla här på jorden känner frid ikväll, när vi firar jul igen..."

Att jag älskar julen är ingen hemlighet.
Jag börjar lyssna på julmusik lite väl tidigt tycker de flesta. Och just nu lyssnar jag på julmusik hela tiden, dygnet runt.
Förra veckan hörde jag en ny jullåt, "En afton i december" med Sherley Clamp. Den är fantastisk och just nu lyssnar jag på den typ hela tiden. Gå genast in på Spotify och lyssna om ni inte hört den än.
Efter att jag hade hört den här låten första gången så bestämde jag mig för att skänka mer gåvor till välgörenhet den här julen.
 
Fr.o.m idag och fram till julafton ska jag skänka pengar/gåvor varje dag till olika organisationer och människor som behöver det. Jag började idag med att lägga en julklapp under granen på Scandic här i Skellefteå. Julklapparna som läggs där kommer att ges till barn som troligtvis inte skulle få några julklappar annars. Imorgon är sista chansen att lägga julklappar under granen, så om du har möjlighet så gö det du också. Läs mer här, Men som sagt, sista dagen är imorgon, onsdag.
 
Då vi i min familj inte ger julklappar till varandra längre så känns det helt rätt att lägga de pengarna till människor som behöver det bättre än mig.
 
Det låg många klappar under granen på Scandic

Recept- Mördegskakor med kola och choklad

Jag ägnade helgen till att baka och tänker nu dela med mig av några recept.
En kaka som jag har gjort varje jul de senaste åren är en mördegskaka med kolasås och choklad. Jag tycker själv att jag misslyckas med den varje år, men då min storasyster önskar den varje jul så bakar jag den ändå.
Och i år tror jag faktiskt att jag lyckades med den också.
Här kommer receptet på kakan
 
Mördegskaka med kola och choklad
 
Mördeg
125 g smör
3 dl mjöl
3/4 dl socker
 
Fyllning
175 g smör
1 1/4 dl socker
3 msk ljus sirap
400 g kondenserad mjölk
200 g choklad
 
Värm ugnen till 175 grader. Smöra en form på 23x23cm,
Blanda ingredienserna till mördegen till en deg. Tryck ut degen i formen och grädda i ugnen i 20-25 minuter
 
Hetta sedan upp ingredienserna till fyllningen, allt utom chokladen, i en kastrull. Låt koka under omrörning till kolan tjocknat, ca 10-15 minuter. Häll kolan över kakbotten och låt den stelna.
Smält chokladen över vattenbad och bred den smälta chokladen över kolakakan. Kyl i kylskåp och skär sedan i bitar.
 
Ät och njut!
 

Helgen som gick... inklusive namn.

Plötsligt är det söndagkväll och denna vecka är slut.
Som vanligt tar jag och sammanfatta veckan. Fr.o.m. nu kommer jag även namnge de jag har hängt med under veckan då det har efterfrågats från olika håll. Det finns tydligen en nyfikenhet om vilka mina "kompisar" är... ;)
 
Måndag till fredag har jag jobbat på dagarna och försökt träna lite på kvällarna. I måndags var det julbord på jobbet och jag åt sill i mängder... och det var väl det mest spännande som har hänt på jobbet.
 
På fredag när jag kom hem från jobbet köpte jag med mig Kinamat och tog en buss ut till Frida i Bergsbyn. Slappade i hennes soffan innan jag åkte hem vid 22. Då hörde Lisa av sig och tog med sig Bigge och Reema hem till mig. Efter några timmar i min soffa så åkte vi vidare in till Calles. Där vi blev vi kvar till stängning. Vid 02.30 var jag hemma igen och somnade på ett ögonblick.
 
Lördagmorgon njöt jag av frukost i sängen och luciafirande på TV. Vid 11-tiden plockade Malin upp mig och vi tog en shoppingtur uppe på Solbacken. Efter det åkte jag hem och började med julgodis-baket. Planen är att fylla på "Mat och bak"-kategorin, så recepten kommeratt läggas ut här så småningom
 
Bakade 5 olika julgodisar och kakor i lördags och insåg då att jag har en alldeles för liten frys. Nu är min frys full av sötsaker. På lördagkväll fick jag besök av Frida och Marre, vi snackade skit, käkade julgodis och kollade på julfilmer. Julmysfaktorn var hög hela kvällen.
 
Idag fick jag besök av Therese och hennes dotter vid lunch-tid. Vi fikade, målade och kollade på Pettsson och findus. Då vi inte setts på 3 månader så var det roligt att få prata bort en stund. Vid 15-tiden åkte jag in till stan och började julklappsshoppingen. Min plan var att träna efter det, men då jag sprang på en kompis (som inte vill nämnas vid namn här) så blev det ingen träning. Istället blev det middag på Bishops, innan vi köpte en godispåse och gick hem till mig och kollade på Sunes Jul.
 
Nu är jag ensam och ska genast slänga mig i sängen.
Jag har en fullspäckad arbetsvecka framför mig och jag gissar att det kommer bli några arbetstimmar mer än normalt...
 
Det är 3.e advent och jag längtar ihjäl mig till julafton!
God natt!
 
 
 

"...It's beginning to look alot like Christmas...."

Äntligen!
Idag har jag haft en sån där dag som jag har längtat efter länge. Jag inte känt nån stress och inte gjort några måsten. 
Tog sovmorgon och åt frukost i sängen. Tog sedan en promenad i skogen och stal lite granris som jag ska ha i vaser här hemma.
Vid lunch var jag och en kompis på Nordanås Julmarknad. Mycket folk men ingen snö. Jag köpte en påse Mjukkaka (segkaka).
Vid 15- tiden var jag hemma igen och kunde börja årets julbak.  Jag tände alla ljus i lägenheten, startade julmusiken och hade det lugnt och skönt i köket. 
När degarna jäste passade jag på att läsa juliga tidningar
Lingonlimpa och Lussekatter
 
Har även hunnit julpynt det sista hos mig idag
 
Nu sitter jag i soffan och är proppmätt efter julskinkemackor, lussekatter och julfest.  Jag ska snart gå och sova, men jag känner att jag har lyckats varva ner idag. Skönt!
Imorgon är det jobb igen och jag ser fram emot julbordet som vi ska på.
 
Önskar Er en Trevlig andra advent!
 

Men det går ju fortare om man springer...

Lördagmorgon
Den här stunden har jag sett fram emot i ett par veckor, det var nämligen ett tag sedan som jag tog sovmorgon och bara tog det lugnt. Sov enda till 9.30 idag och ska snart göra iordning frukost och inta här i sängen.
 
Imorgon är det andra advent och jag har fortfarande inte tagit mig tid att baka lussekatter, eller bakat nått annat heller.
Vad jag har gjort istället?!
Måndag jobbade jag över och kom hem vid kl 20 på kvällen
Tisdag slutade jag redan kl 14 för att hinna hem till tandläkaren och frissan. Men en lastbilsolycka på E4an gjorde att min buss blev över 1 timme försenad, p.g.a lastbilens last låg över hela vägen, lasten var 19 ton fisk så det låg fisk över hela vägen som skulle samlas upp. Jag lämnade Umeå efter kl 14 och kom till Skellefteå kl. 17.30 så jag missade min tandläkartid men hann precis fram till min frisörtid. Efter 2 veckors träningsuppehåll letade jag mig till gymmet och var hemma efter kl. 20.
På onsdag blev det sovmorgon då jag fått en ny tandläkartid kl. 7, inga hål (yeey) Då jag kom sent till jobbet så jobbade jag över och kom tillbaka till l stan vid klockan 20. Då mötte jag upp några kompisar för en rolig kväll på Bishops. Hemma vid klockan 23.
På torsdag jobbade jag som vanligt på dagen och på kvällen var jag på julmys med kompisar. Glögg, lussekatter och massa prat, hur trevligt som helst. Hemma vid 22.30
Och igår var det fredag och jag klev upp kl. 4.45 som vanligt och åkte till jobbet i Umeå. På jobbet kunde jag äntligen skicka in den reviderade budgeten för 2015 som jag har suttit med de senaste två veckorna. Jag var galet less på budgeten, så det är skönt att den är inlämnad nu.
Hemma vid klockan 19 och njöt av att det äntligen var fredagkväll. Köpte med mig en låda sushi som jag satt och åt i lugn och ro. Vid klockan 21 ringer en kompis och frågar om jag vill göra honom sällskap när han ska äta middag i stan. En halvtimme senare satt jag på Olearys. Det blev en trevlig kväll med nya bekantskaper och jag var inte hemma förrän vid 2.30 i natt.
 
Den här veckan insåg jag att när jag ska någonstans så springer jag dit, jag springer till bussen på morgonen, jag sprang till tandläkaren, jag sprang hem från kompisen i torsdags, igår sprang jag in till stan och i natt sprang jag hem från krogen. Det handlar inte om att jag är sen, tvärtom om, jag är alltid ute i god tid. Jag tror att jag springer fram till mitt mål bara för att jag är så himla less att gå överallt, det tar så sjukt lång tid att gå och eftersom att jag ändå ägnar flera timmar varje dag åt att färdas fram och tillbaka så springer jag bara för att komma fram till mitt mål lite snabbare, allt för att lägga så lite tid som möjligt på att färdas.
Eller så är jag kanske så himla stressad, så det är därför jag springer fram...
 
Nu ska jag äta frukost och sedan ska jag tvätta, städa, springa på stan, baka lussekatter och ikväll blir det Verandan med kompisarna. Dags att springa till köket nu och äta den där frukosten
 
Ha en trevlig lördag!

Jag hinner inte göra allt jag vill, men jag hinner göra roliga saker

Tänkte försöka sammanfatta förra veckan lite kortfattat, förra veckan bjöd på allt.
 
Förutom att jag har jobbat hårt med budgeten på jobbet hela veckan, så har jag även hunnit lite annat på kvällarna.
I måndags fick jag klart med fortsatt anställning på mitt jobb, så nu har jag en tillsvidareanställning och ingen är gladare än jag.
På tisdagskväll tillbringade jag kvällen på Eddahallen med en kompis, massa prat och 1½ timme i bubbelpoolen.
I onsdags kraschade min dator (trodde jag) och jag misstänkte att årets julklapp till mig skulle bli en dator.
I torsdags hade vi personalfest i Umeå och jag kom hem vid 23.30
I fredags blev det Sushi och hockey hemma hos en kompis.
Lördagen blev stressig med häng med kompisar, jobb på Friskis och fest på kvällen med vänner som jag inte träffat på väldigt länge. Lördagkvällen kan sammanfattas med succé!
Söndagen blev det ingen sovmorgon, promenad till Elgiganten där säljaren lyckades laga min kraschade dator (Yeey), gick en kortis på Julskyltningen innan jag åkte hem till kompis i Bergsbyn, där jag käkade middag och drack glögg. Hemma vid 21 då jag stupade i säng då jag hade rejält med minus på sovkontot.
 
Igår var det första advent och för första gången på ca. 10 år så har jag inte bakat några lussekatter och det är endast p.gr.a tidsbrist. Jag har prioriterat annat, men jag ska erkänna att jag är något stressad över att jag inte har några lussekatter i frysen. Planen är att baka dessa på onsdag.
Jag har heller inte julpyntat allt klart här hemma... men det får jag slutföra till helgen.
 
Imorgon blir det besök hos tandläkaren och hos frissan. Yeey!