Sparrisrisotto, vit chokladmousse och Jack Johnson

I går jobbade jag i Friskis & Svettis reception till klockan 16.30.
Som vanligt köpte jag med mig en godispåse som jag tryckte samtidigt som hurtiga motionärer svettades i gymmet. Det känns lixom lite förbjudet att äta godis när man "jobbar" på ett gym, och just därför kan jag inte låta bli att sitta där med en stor godispåse.
 
Då kompisarna var upptagna på andra håll igår, så var jag ensam hemma hela kvällen. Jag bestämde mig för att pyssla i köket. Med Jack Johnsons senaste album i ljudanläggningen hade jag en trevlig kväll.
 
På min meny igår stod Sparrisrisotto och vit chokladmousse. Då jag inte har lagt ut nå recept på länge så tänkte jag dela med mig av dessa recept.
 
Recept Sparrisrisotto

500 gr grön sparris
1½ liter vatten (grönsaksbuljong)
65gr smör
1 gul lök
2 msk olivolja
350gr risottoris
1½ dl torrt vitt vin
50 gr parmesan
salt
svartpeppar
 
Sparrisrisotto
Gö så här: Skölj sparrisen och bryt bort nedersta delen på den. Koka sparrisen i saltat vatten, 1½liter, i ca 10 minuter (stick en koksticka i dem och känn att de är mjuka). Häll av sparrisen och spara kokvattnet i en kastrull. Vattnet ska användas senare. Skölj sparrisen i kallt vatten. Skär av knopparna på de kokta sparrisarna och stek knopparna försiktigt i en klick smör. Spara knopparna till senare.

Koka upp kokvattnet (1½ liter) från sparrisen med 3 buljongtärningar (grönsaksbuljong) och ställ den varma buljongen åt sidan.

Under tiden som buljongvattnet kokas kan löken finhackas och även resten av sparrisen ska finhackas. Passa även på att riva parmesanosten. Fräs sedan löken i en gryta med oljan och lite smör, löken ska bli mjuk, men ej ta färg. 

När löken är mjuk ska risottoriset hällas i grytan, låt fräsa under omröring tills riset har blivit helt blankt av oljan. Hä sedan i den finhackade sparrisen i grytan. Häll i vinet och låt koka in i riset. Häll sedan i lite av det heta buljongvatten i grytan, det ska täcka riset med ca. 2 cm. Låt riset småkoka under omröring

Tillsätt mer buljong vid behov. Det ska alltid vara lite simmigt runt riset och det får aldrig koka torrt. Rör ofta! Smaka av riset, när riset är al dente och risotton är krämig, kan du ta grytan från spisen (ca. 15-20 min efter det började koka). Blanda i riven parmesan, sparrisknopparna och resten av smöret. Smaka ev. av med salt och peppar. Servera Risotton tillsammans med lite hyvlad parmesan på toppen.
 
Vit chokladmousse

2 dl vispgrädde

150 g vit choklad

1 st ägg

1 dl kvarg

3 st passionsfrukter

 
Vit chokladmousse med passionsfrukt
Gö så här: Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner kvarg och sist grädden. Häll upp moussen i små glas. Låt glasen stå i kylen ca 1 tim. Toppa med passionsfrukt.
 
Trevlig söndag!
 
 
 





NAMN
 

MAIL


URL


SKRIV DIN KOMMENTAR


Spara?