Earth Hour- vad gör du för klimatet och miljön?

Earth hour, en timme då vi släcker ner för att reflektera över hur vi människor påverkar klimatet och miljön här på jorden. Skulle du kunna ändra några av dina levnadsvanor för miljön?!
 
För några månader sedan började jag skriva ett utkast på ett låååångt blogginlägg som handlar om Sveriges matkonsumtion, inlägget är inte klart än, men framförallt handlar det om all den mat som vi svenskar slänger i soporna varje dag.
 
Visste Ni att:
I Sverige slänger vi 27% av den mat vi köper hem från affären. Vi slänger alltså var 4.e matkasse som vi bär hem i soporna.(hungrig.nu)
Och 90% av alla konsumenter är inte medvetna om hur mycket mat de slänger.
(troligtvis är du en av de 90%)
 
I julas, när jag bodde hemma hos mamma och pappa, började jag på allvar fundera över hur mycket mat vi slänger. Efter jul fylldes kylskåpet med alla rester från julbordet, mat som till slut slängdes p.gr.a att vi inte hann äta upp all mat. Det var då jag bestämde mig för att jag ska börja anstränga mig för att inte slänga mat. Efter det fick mamma och pappa alltid samma svar när de frågade vad vi skulle äta till middag. "-vi kan väl äta rester" svarade jag varje dag...
 
Men hur påverkar maten vi slänger i soporna klimatet då?
Totalt slänger vi i Sverige 900 000 ton mat som faktiskt går att äta (ganska otacksamt kan jag tycka)
Att producera den mat vi kastar bidrar med 1 900 000 ton koldioxid per år till atmosfären. Det är lika mycket som utsläppen från 700 000 (!) bilar. (hungrig.nu)
 
Det har nu gått 3 månader av detta år och jag planerar mina måltider väldigt, väldigt noga. Jag köper inte hem mat "bara för att det är: billigt, jag är sugen, det kan vara bra att ha hemma". Jag köper hem precis det jag har planerat att jag ska äta. Mitt mål var att jag inte skulle slänga en enda produkt, inte en enda frukt, grönsak, köttbit... Jag hade som mål att jag heller inte skulle tömma ut en endaste deciliter av mjölk, läsk, saft, vin. Allt som jag köper hem MÅSTE ätas upp innan det blir dåligt.
 
Tror ni att jag har lyckats?
-Nej.
 
Däremot har jag skrivit upp exakt vad jag har slängt i soporna.
 Under dessa tre månader så har jag slängt:
 
- 1 st päron (som blev totalt mosat i min handväska)
- ½ banan
- 1/4 knippe av selleristjälkar
- 2 dl vitt vin
- ½ portion av restaurangmat (de serverade mer mat än vad jag orkade äta)
- 1 tsk kanel (don't ask!)
-2 msk krossad ananas
 
Har du koll på vad du har slängt i soporna hittils i år?
Har du slängt mindre än mig? Bra gjort av dig isåfall!
Troligtvis har du slängt väldigt många 100-lappar i soporna. För det är ju faktiskt så att det inte bara är miljön som tjänar på att vi inte slänger mat i onödan, vi själva sparar även himla mycket pengar på det. En fantastisk win win situation!
 
Det där lååånga blogginlägget som handlar om just detta, kommer ni få läsa längre fram i vår.
 


 Malin

By the way - jag har film då du slänger kanelen ;-))

Svar: Hahaha... måste få se den när jag kommer tillbaka! :-)
Sofie Silwer



URL:






NAMN
 

MAIL


URL


SKRIV DIN KOMMENTAR


Spara?