Kanelbullar
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
1 tsk salt
12–13 dl vetemjöl
Fyllning
ca 200 g kylskåpskallt smör
kanel
3 dl strösocker
6 msk vaniljsocker
1 ägg
pärlsocker
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i kastrull. Tillsätt mjölken. Värm mjölkblandningen till 37 grader och häll över jästen. Blanda tills jästen löst sig. Blanda i socker, salt och nästan allt mjöl. Arbeta in mjölet i degen (degen ska vara ganska lös) och låt jäsa övertäckt i bunken i ca 40 minuter.
Värm ugnen till 225 grader.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Tillsätt mer mjöl om degen är för lös. Kavla ut den ena till en rektangel, ca 1 cm tjock. Hyvla över hälften av smöret och strö på kanel, socker och vaniljsocker.
2 alternativ av snurrning
Vik ihop degen på längden och skär den i 2 cm breda strimlor. Snurra och knyt ihop varje strimla och lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med resterande deg. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
eller
rulla ihop den fyllda degen och skär i ca. 2 cm tjocka bitar. Lägg sedan i bullpapper. Gör samma sak med andra degen. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk
Vispa ägget lätt och pensla bullarna. Strö över pärlsocker. Grädda bullarna i 8–10 minuter eller tills de är gyllenbruna i 225 grader. Låt dem svalna något på plåten.