Recept: Saffransrisotto med räkor

Igår var det snöstorm här i Skellefteå. Därför valde jag att vara hemma hela kvällen. Passade på att laga en riktig middag. Då jag hade fått en parmesanost i julklapp och hade allt annat hemma för att kunna göra en saffransrisotto så fick det bli det till middag i går. Det blev supergott så därför bjuder jag på receptet här.
 

Recept Saffransrisotto
4 dl arborioris
1,25 dl vatten
3 msk kycklingfond
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
0,5 gram saffran
1 dl vitt vin
150 gram gröna ärtor
100 gram parmesanost
2 msk citronsaft
200 gram skalade räkor
salt och peppar
 

 Koka upp vatten och fond till en buljong. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs det 1-2 minuter i en kastrull eller stekpanna med höga kanter i 2 msk olja. Tillsätt ris och saffran och låt fräsa i 1 minut. Sänk värmen, tillsätt vinet under omrörning och låt det koka in. Rör ner lite av buljongen i omgångar, häll på så mycket buljong att riset täcks och låt riset absorbera under omrörning innan du slår på mer( ha buljongen på svag värme så att den inte kallnar, om buljongen är kall kyls risotton ner och risets konsistens förändras).Låt småkoka på svag värme i 15-20 minuter tills riset är mjukt men med lite tuggmotstånd kvar. Du behöver inte använda all buljong. Koka gröna ärtor eller sockerärtor i micron 2-3minuter med ett par matskedar vatten. Riv parmesanen. Rör ner den och citronjuicen (se till att risotton inte är för "torr" innan du tillsätter parmesanen, osten absorberar mycket fukt). Smaka av med salt och peppar. Vänd ner ärtorna och räkorna.

Ät och njut!






NAMN
 

MAIL


URL


SKRIV DIN KOMMENTAR


Spara?